Golfhemmo Keijo haluaa lisää pituutta

Callaway Srixon Cleveland
Golfhemmo Keijo (HCP 20) kuuli pelikaveriltaan Urpolta, että Urpon draiverilyöntiin tuli 20 metriä lisää pituutta kun hän vaihtoi golftavaratalon myyjän suosittelemana uuden ns. low spin- varren draiveriinsa. Niinpä Keijokin päätti haluta lisää pituutta avauksiinsa ja heti.
Keijokin siis marssi golftavarataloon ja pyysi pituutta avauksiin ja heti. Myyjä Simo ilmoitti, että heillä on juuri tarjouksessa huippuhyvä low-spin varsi hintaan 299 euroa. Keijo mietti hetken ja päätti että 299 on kyllä halpa hinta 20 lisämetristä, ei edes 15 euroa/metri. Keijo uskoo että tämä low-spin varsi tekee sen mitä myyjä Simokin sanoi, eli spinnit alas ja rullit ylös.
Tottakai Keijokin tietää, että alakierre on se joka pitää pallon ilmassa ja on selvittänyt etukäteen senkin, paljonko hänen swingillänsä tarvitaan palloon alakierrettä maksimaalisen pituuden saavuttamiseksi, joka siis määräytyy hänen mailanpään nopeuden, attack anglen ja dynamic -loftin kautta. Keijo on selvittänyt myös, että se maaginen 300 rpm vähemmän kierrettä toisi hänelle lisää lyöntipituutta. Sitten vaan uusi varsi kiinni, ”impact teippiä” lapaan ja rangelle. Ensimmäinen lyönti ja Keijo osuu heti draiverin sweet spottiin (n. lavan painopisteeseen) ja kun lyönnissä sattui vielä olemaan optimi attack angle ja dynamic loft, niin alakierre todella pieneni 300 rpm ja sitä kautta lyönti piteni 6 metriä. Jes. Keijo innostuu tästä kuudesta metristä..!
Seuraavassa lyönnissä taas attack angle ja dynamic loft on taattua Keijo-laatua, mutta nyt osuma kohdistui 15 mm sweet spotin yläpuolelle ja siitä seurannut gear-ilmiö vähensi kierrettä 700 rpm, jolloin kierteen kokonaisvähennys oli 300 + 700 rpm = 1000 rpm. Mutta nyt lyönnin pituus oli jopa lyhyempi  kuin yksikään lyönti vanhalla Keijon perus spin -Fujikuralla ikinä!?? What? Kävikö niin, että Keijon alakierteen määrä jäi liian pieneksi suhteessa mailanpään nopeuteen, attack -angleen ja dynamic-loftiin? Kyllä, nyt taisi käydä Keijolle kylmät. Seuraavasasa lyönnissä on jälleen attack angle ja dynamic loft kohdillaan, mutta osuma kohdistui 15 mm sweet spotin alapuolelle ja sen seurauksena alakierre lisääntyi 700 rpm, jolloin kerteen kokonaislisäys oli 300 – 700 rpm = 400 rpm, eli ei päästy optimiin -300 rpm tälläkään kertaa, vielä kerran Keijo….
Eli mitä tästä opimme? Kun tämä onnekas Keijo sattui jostain löytämään varren, joka todella pakottaa hänet swingaamaan niin, että optimiosumassa se vähentää alakierrettä 300 rpm, joka oli hänen tavoitteensa, niin great! Optimiosumissa kyllä, mutta koska Keijo on samalainen perusklubituuppari kuin 80% kaikista muistakin miestuuppareista, niin Keijo ei osu sweet spotiin kuin joka viides kerta. Joka viides kerta tuo siis Keijolle hänen niin kaipaamansa ruhtinaaliset 6 metriä lisää pituutta, mutta 4 viidestä lyönnistä saattaa olla lyhyempiä kuin vanhalla Keijon perus spin -Fujikuralla lyödyt avaukset…
Sama pätee muuten niihin säädeltäviin lavan painoihin, jolla muutellaan lavan painopisteen paikkaa….katsellaan sitä seuraavassa, kun Keijo päättää hankkia uuden 28 eri säätömahdollisuutta omaavan draiverin korjatakseen sitä slaissia…